19 jul

Foto-uitstap naar het Hembrugterrein 15 juli 2022

Op 15 juli vertrokken we met drie auto’s en in totaal elf leden richting Zaandam. Een verrassend grote opkomst, zo na het begin van de schoolvakantie. Vooral als je bedenkt dat er ook nog leden niet konden deelnemen omdat ze moesten werken. Daarom zal de volgende fototocht op zaterdag zijn.

Het terrein, de vroegere Artillerie-inrichtingen (HEMbrugterrein, Amsterdam Zaanstad), is zo uitgestrekt dat iedereen volstrekt zijn eigen gang kon gaan, niet gehinderd door enig andere fotograaf. Leden van Fotoclub Iris die in de club-app zitten hebben al wat foto’s kunnen “proeven”. Klik hier voor nog meer foto’s.

05 jul

Uitslag Bondsfotowedstrijd 2022

Op 3 juli werd in Deventer de uitslag bekendgemaakt van de Bondsfotowedstrijd. Dit is een wedstrijd voor clubs. Iedere club heeft 10 foto’s ingeleverd. In totaal deden 120 clubs mee met deze wedstrijd. Onze club werd gedeeld 56ste met 208 punten. Hiermee zijn we een “middenmoter”. Bekijk hier hoe onze inzending gewaardeerd werd door de driekoppige jury.
Onze club heeft wel eens een hogere plaats gehad, corona heeft ook ons parten gespeeld. Het goede nieuws is dat twee van de inzendingen een sticker hebben verdiend: zilver voor de foto van Ed van de Weijden van de saxofonist en brons voor Pieter Boeres jan-van-gent!

Beste club was de 100-jarige Leidse AFV met 240 punten. Je kunt hun inzending zien op de site van de Fotobond.

Beste foto was onderstaande van Joost Wensveen van deze Leidse club.

Foto: Joost Wensveen

Alle uitslagen zijn te downloaden in PDF van de site van de Fotobond. Hier kun je ook het verslag van de juryleden vinden.
In de middag was de bespreking van de individuele inzendingen. Het verslag hiervan door Albertine vind je hier.

Het blijkt dat de best gewaardeerde foto’s nooit alleen een fraai plaatje zijn. Er moet “diepere laag” in zitten, een idee, een gevoel, een verhaal. Verder wordt wel degelijk ook gelet op de uitwerking en presentatie. Verschillende malen maakte een jurylid melding van het feit dat de projectie geen recht deed aan de prachtige afdruk.
Conclusie: we doen het best leuk als club, maar er is ruimte voor groei!

04 jul

Fotouitstap naar Bentwoud op 21 juni 2022

Joke Zweers organiseerde een tripje naar het Bentwoud. Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het mag dan een jong bos zijn, het is al een flink bos: het Bentwoud is met ruim 800 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. Vrienden van het Bentwoud hadden een fotowedstrijd uitgeschreven, en onze leden wilden wel een kansje wagen.

Joke: “Het fototripje naar Bentwoud was succesvol en het weer werkte mee. Met twee auto’s reden we van Woerden naar de parkeerplaats Bentwoud Noord.

Wij waren met zijn vijven Hielke, Marrie, Stefan, Floris en Joke. Nadat we waren gearriveerd  zijn we gaan lopen, en ja, waar ga je heen.
Eerst maar is even kijken wat er zoal is: het is ook zo groot daar. Je kunt er wel een route volgen, maar dat deden we niet, Marrie en Floris waren een ander pad ingeslagen.

Er waren veel vlinders en prachtige bloemen, dus eerst wat macro gemaakt. Maar het landschap was ook mooi, dus ja lenzen wisselen.
De schapen en koeien hebben wij niet gezien, maar wel veel mooie natuur.


Klik hier om een paar van de geschoten foto’s te bekijken

Na een lange wandeling kregen we dorst, gelukkig hadden we een broodje bij ons, dus een bankje gezocht en wat gedronken en gegeten. Toen we weer verder loepen zagen we nog een mooie grote waterpartij. Daar maakten we nog wat foto’s, toen terug naar de auto en ja hoor daar waren ook Floris en Marrie terug!

Het was een geslaagde dag en nu maar kijken wie er een prijs gaat winnen met zijn of haar foto?”

09 jun

Bondsfotowedstrijd 2022 uitslag op 3 juli a.s.

Deze saaie titel verwijst naar een helemaal niet zo saaie wedstrijd van de Fotobond. De Bondsfotowedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd, bedoeld uitsluitend voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond. Persoonlijke leden kunnen hieraan niet deelnemen. 

De wedstrijdcommissie van onze club heeft 10 foto’s geselecteerd, waaronder bovenstaande van Frans Sanders. Met de selectie hopen we hoog te eindigen op de lijst van best presterende fotoclubs van ons land.
Onze commissieleden gaan er naar toe, en ieder lid van Fotoclub Iris kan mee, ook als geen van jouw foto’s is geselecteerd. Je kan er altijd van leren en kennis nemen van de inzendingen van andere clubs. Neem contact op met Hielke Postma.

De Bondsfotowedstrijd 3 juli 2022, 10.00 uur

De presentatie van de uitslag is in 2022 (en naar verwachting ook in 2023) in de prachtige schouwburg van Deventer.

Dit jaar is de jurering anders opgezet dan voorheen, met naar verwachting een boeiende voorstelling en een goede bespreking, aan de jury zal het niet liggen. Er zal meer worden gekeken naar de complete inzending van 10 foto’s en minder naar de foto’s die individueel hoog scoren. Het is tenslotte een clubwedstrijd.

Vorig jaar werden we 30ste van 114 deelnemende clubs. Niet gek toch? Maar … het kan misschien beter!

Dit is de hele foto van Frans Sanders
09 jun

Hanneke scoort bij In The Picture

Wekelijks krijgt ieder lid van Fotoclub Iris de mail In The Picture van de Fotobond. Ieder wordt uitgenodigd één foto in te sturen van een wekelijks wisselend thema. De beste foto’s worden speciaal genoemd.

Bij “In the Picture” nr. 104 – Planten in strakke vorm – stond een foto van Hanneke Stoof in de top vijf van de ingezonden foto’s. Een mooie prestatie en erg leuk voor de trotse maker

Hanneke: “Ja ik ben trots. De 3e van de 104. En dan zitten er een hoop juweeltjes tussen. Ik stuur niet altijd in maar soms, als het onderwerp mij ligt, dan waag ik een poging. De foto is gemaakt op de tafelstudio op een saaie zondagmiddag. Spiegeltje eronder en  lampjes erbij. Het is een serie van Amaryllissen geworden met mijn 105 mm. Sigma met diafragma  F11.

Had ik een plan van te voren? Nou nee. Ik begon met tulpen en eindigde met de amaryllis. Als je in je studio aan het knoeien bent, resulteert dat al snel in alles wat er voorhanden is voor de lens te leggen op gekleurd papier of met gekleurd papier erachter. Niet mijn eigen vinding maar dat heb ik van de Macro groep”.

De kruisbestuiving van de macrogroep heeft ook hier z’n werk gedaan. Lekker bezig zijn, uitproberen en soms….., dan heb je een heel geslaagde foto die bij anderen ook opvalt. Zoals deze foto van Hanneke.