01 mei

Nieuwe foto van de maand: Openbaar Vervoer

Het onderwerp voor maart 2024 was Openbaar Vervoer, met de toevoeging dat de foto liefst een “verhaal” moet laten zien. Sommige fotografen is dat beter gelukt dan andere. Oordeel zelf.

Iedereen is er op uit getrokken, soms in het donker van de nacht, soms zelfs buiten het land! Louis van Dam fotografeerde een voormalig station en combineerde dat met een afbeelding van dezelfde plek uit de tijd dat het station nog in gebruik was.

De foto van Jorg Kerklaan kreeg de meeste stemmen van de leden met een foto van de sprinter naar Rotterdam die – denk ik – gewoon op het station van Woerden is gemaakt . Maar dan wel op een bijzondere manier.

LN

15 mrt

Foto’s bespreken in groepjes

Op 11 maart j.l. hield Floris een inleiding over de methode van fotobespreken van Tom Meerman. In het kader daarvan werden de onderstaande foto’s digitaal ingezonden en ook afgedrukt meegebracht door clubleden. De foto’s werden besproken in groepjes van ongeveer zes mensen.

Aan de tafels ontstonden levendige discussies, waarbij zoveel mogelijk de criteria van TM werden gebruikt. Dat was nog best een uitdaging, en ik denk dat ik mag zeggen dat meer oefening ons daar nog beter in maakt. En hopelijk leren we ervan en worden ook onze foto’s beter.

Lidy

21 dec

Derde plaats bij DBC

DBC? Ja de wedstrijd “De Beste Club” van de Afdeling Utrecht – ’t Gooi. De derde plaats is hartstikke goed. Onze Commissie Bondsfotowedstrijden (BFWC) heeft de selectie gemaakt uit alle foto’s die getoond zijn tijdens de clubavonden, aangevuld met de foto’s die zijn ingezonden naar aanleiding van de oproep van de commissie. De derde prijs was goed voor een Certificaat. Op de volgende clubavond zal Albertine het certificaat meebrengen, en het behaalde resultaat kort toelichten.

De tien foto’s zijn te zien in de Galerij. De wedstijduitslag en een kort verslag van de jury is terug te lezen op de site van de Fotobond: https://fotobond.nl/documents/994/DBC2023_Webversie_Presentatie_Bespreking_versie_1.pdf.
Informatie over onze inzending/clubprestatie staat op de dia’s 6, 20 en 27 .

19 dec

En de winnaar is …

Wederom Ed van der Weijden.
Ed sleepte opnieuw de IrisTrofee in de wacht voor een magnifieke foto van een danseres in een bijzondere pose. Hij was daarmee ook eerste in de categorie Mensen.

Ed mag buitencategorie zijn, ook de winnaars van de andere categorieprijzen hadden prachtige foto’s ingeleverd. Albertine Boere “ving” een vliegje tussen witte paddestoelen (1e categorie Natuur en Landschap} en Hielke Postma legde een tamelijk desolaat industrieel landschap vast (1e categorie Vrij Werk) Het niveau van de inzendingen lag dit jaar hoog, hoewel het aantal inzendingen lager was dan in andere jaren. De jury bestond uit de heren Alex Feenstra, graficus, en Aart Sliedracht, fotograaf, die iedere foto met aandacht hadden beoordeeld.

In totaal 21 van de ingezonden foto’s – van iedere inzender de hoogst beoordeelde foto – zijn vanaf woensdag 20 december tot eind februari te zien in de Bibliotheek van Woerden, Meulmansweg 27.

Onder deze link vind je een impressie van de gezellige avond. Dank aan de Jenaplan Basisschool De Kring dat wij gebruik mochten maken van hun aula, en dank aan de clubleden die de hapjes en drankjes hebben verzorgd.

17 okt

Iris fotografen fotografeerden de Culture Run

Op 8 oktober vond de 2de editie van de culture run plaats in Woerden. Bij dit evenement ga je wandelen of rennen langs en door allemaal iconische punten in Woerden, zoals door het kasteel, de kerk, de bibliotheek, de molen, het kaaspakhuis, een restaurant en het Bredius park.

Er waren in totaal 5 fotografen, waarvan drie leden van Iris: Peter Verschuur, Anky Willink en Stefan Bookholt. De week voor het evenement kregen alle fotografen een briefing van Nanette Mosterd, de opdrachtgeefster. Het was van belang dat we met name het plezier vastleggen, en de iconische punten van Woerden in beeld brengen. Tijdens de briefing werden de fotografen verdeeld over verschillende zones zodat we elkaar niet in de weg zouden lopen. De sfeer zat er vanaf het begin al goed in, daardoor konden we ieder geval het plezier goed vastleggen. Door de verdeling in zones konden we met zijn allen ook alle iconische punten in beeld brengen. Het was erg leuk dit evenement vast te leggen met dit team van fotografen, en ook leuk om te zien hoe verschillend de foto’s zijn geworden. De organisatie was ook erg blij met de foto’s. De rest van de foto’s zijn te zien op de facebook pagina van Culture Run Woerden: https://www.facebook.com/culturerunwoerden