24 apr

Bondsfotowedstrijd: een mooie uitslag!

Bij de Bondsfotowedstrijd behaalde Iris afgelopen zondag een fraaie vijfde plek, gedeeld met slechts één andere club. De selectiecommissie heeft de juiste keuzes gemaakt!

Lex Reichenfeld, Peter Verschuur en Pieter en Albertine Boere hebben namens Fotoclub Iris in Zutphen de bespreking van de landelijke Bondsfotowedstrijd 2023 bezocht en waren bijzonder blij verrast met het door FC Iris behaalde resultaat. In totaal werden 213 punten behaald.
De winnende club was de honderdenéénjarige Leidse Amateur Fotoclub met 220 punten.

Bekijk de foto’s hier.

Het juryverslag en de uitslagenlijst kun je inzien op de site van de Fotobond. Alle foto’s van de drie best beoordeelde clubs vind je er ook onder deze link.

Beste foto van de wedstrijd werd deze foto van Monique Hoogendijk van Fotoworkshop Maassluis.

19 apr

Wedstrijdnieuws: 5 met Samenhang

Na de AAV (Algemene AfdelingsVergadering) van vorige week woensdag werd de uitslag van de afdelingswedstrijd Vijf met Samenhang bekendgemaakt. Alle inzendingen waarvan de makers aanwezig waren werden ook besproken. Hielke Postma had als enige van onze club meegedaan, zijn serie – zie hieronder – bleek een goede middenmoter.
De jury vond dat de laatste foto teveel afweek, en eigenlijk minder interessant was dan de andere vier. Zij waren wel gecharmeerd van de abstractie. Hij scoorde 15 punten, de 6 “eervolle vermeldingen” kregen 17 punten, de winnende serie (in de kop) scoorde twee tienen(!).

Wat opviel was het grote aantal monochrome series. Ook waren er veel series van vierkante foto’s. Gelukkig was de jury niet vooringenomen over kleur of formaat. Alle series, met commentaar van de jury, zijn te zien op de site van de Fotobond.
Het is de moeite waard daar even te kijken; de series zijn heel verschillend en de uitdaging om zowel genoeg samenhang als genoeg verschil te maken is soms beter en soms minder goed gelukt.
Hopelijk gaan meer van onze leden volgend jaar de uitdaging aan!

De AAV
De afdeling Utrecht ’t Gooi is met ruim 600 leden de grootste afdeling van de Fotobond. Het bestuur was al een poosje op zoek naar versterking, en is nu weer vijf man/vrouw sterk. Secretaris wordt Bea van den Bosch, Rob Renshoff is als algemeen bestuurslid gekozen, en zal zich bezighouden met regionale en lokale samenwerking. Als het goed is zullen we als club dus meer van hem horen. De overige bestuurleden blijven, Rien van Dam-Baggen als voorzitter.

11 jan

Jaarprogramma 2023 en Fotoketting 2022

Op 9 januari was de eerste clubavond in 2023, waarin o.a. het jaarprogramma voor 2023 werd gepresenteerd en toegelicht door de Activiteitencommissie (AC). Nieuw in dit programma is dat een legofiguurtje door steeds een ander lid wordt meegenomen. De avonturen van het figuurtje worden op de foto vastgelegd, waarna het “poppetje” wordt doorgegeven aan de volgende deelnemer.
Niet aanwezig op 9 januari, of bij nader inzien toch willen deelnemen? Meld je aan bij de Activiteitencommissie.

Het programma is hier te downloaden.

Wedstrijd De Beste Club
Naar aanleiding van onze matige plaatsing bij deze wedstrijd had Albertine de jurering eens geanalyseerd. Van de twee juryleden bleek er één een uitgesproken voorliefde voor documentaire fotografie. Voor deze heer ging dat boven andere kwaliteiten als technische perfectie, compositie of schoonheid. Het slechtere resultaat was dus niet alleen het resultaat van een beperkte keuze of geringere kwaliteit van de inzending, maar ook van de vooringenomenheid van een jurylid.

Hierna konden we zien wat onze leden zoal van de fotokettingen hadden gemaakt. De link tussen de foto’s was soms overduidelijk, vaak moest je even kijken en soms was het ook duister. Hierboven b.v. bloemkool > bloemkoolwolken (en spiegelingen) > spiegelingen.
De deelnemers hadden het duidelijk een leuke uitdaging gevonden. Ook de presentatie leidde tot vermaak.
Beide kettingen zijn hier te zien.

Ten slotte bood het bestuur de aanwezigen een (non-alcoholisch) drankje aan en konden we napraten over het getoonde.

28 dec

Dit is de winnaar van de IrisTrofee 2022

Ed van der Weijden maakte deze schitterende foto.
Eindelijk kon de wedstrijd om de IrisTrofee weer doorgaan zoals we het graag willen: in een zaaltje, met juryleden die in levenden lijve hun beoordeling toelichten. Met de foto’s op een groot scherm én afgedrukt in passe partout. En met een hapje en drankje.

De jaarlijkse wedstrijd om de IrisTrofee kent drie categorieën: Natuur en Landschap, Mensen en Vrij Werk. Deze foto van Ed werd eerste in de categorie Mensen en winnaar van de trofee, een andere foto van Ed werd eerste in de categorie Vrij Werk. In de de categorie Natuur en Landschap behaalde Albertine Boere zowel de eerste als de tweede plaats. Bekijk alle eerste, tweede en (gedeeld) derde plaatsen in de Fotogalerij>. Een samenvatting van het jurycommentaar vind je hier.

Een selectie van 26 foto’s is in de maanden januari en februari 2023 te zien in de Bibliotheek van Woerden tijdens de reguliere openingstijden. Van ieder Irislid dat heeft meegedan aan de westrijd is de beste foto opgenomen.
Kom vooral kijken en doe dan gelijk mee aan onze fotoquiz (niet voor leden, zij kennen de uitslag al)!

15 dec

Werkavond Rembrandtlicht met twee settings

Op 12 december was het eindelijk zover: de tweemaal uitgestelde werkavond om te oefenen met “Rembrandtlicht” kon worden gehouden. Dick, Ruud en Ed begeleidden de deelnemers bij de twee studio-opstellingen die waren neergezet.
Onder Rembrandtlicht verstaan we een belichting met flinke contrasten (clair-obscur: een artistieke techniek waarbij scherpe lichtcontrasten gebruikt worden voor het bereiken van een bepaald effect). Voor het effect kun je ook eigentijdse kleding gebruiken, maar met “historische” kleding ziet het er wel erg leuk uit! Beroemd onderdeel van de rembrandtbelichting is een driehoekje van licht op de wang van het onderwerp, dat wordt verkregen door licht dat schuin van boven komt.

In dit verslag is nog geen resultaat te zien, alleen een serie foto’s van het werk in uitvoering. Op 13 februari, tijdens de clubavond, laten we de beste opnames zien.