Fototocht avondfotografie Botlekbrug en Paal83

Op 15 oktober 2022 organiseerde Ruud Biesbroek een fototocht (avondfotografie) naar de Botlekbrug en Paal83 waar 11 leden van Fotoclub Iris aan meededen.

We reden met mooi droog en zacht weer naar de Botlekbrug, waar we fotografeerden tot in de duisternis. Na een paar uur gingen we door naar Paal83, waar de wind helaas te sterk was om van bovenaf te fotograferen. Vanaf de grond wisten enkele leden toch tot fraaie foto’s te komen!

De nieuwe Botlekbrug (vervanger voor de oude brug uit 1955) is sinds 2015 open voor autoverkeer, gevolgd door een deel voor fietsers en voetgangers (2018) en een deel voor goederenspoor (2021). De brug is voornamelijk bedoeld voor langzaam verkeer en gevaarlijke stoffen die niet door de tunnel mogen. Deze nieuwe Botlekbrug is 1200 meter lang, er zitten twee beweegbare hefdelen in die elk 92 meter lang en ruim 55 meter breed zijn en elk 5000 ton wegen en is daarmee een van de grootste hefbruggen van Europa. Door de heftorens van 65 meter hoogte kunnen de brugdekken opgetrokken worden tot een doorvaarthoogte van ruim 45 meter.

Paal83 is een gerecyclede afmeerpaal die is omgeturnd tot een uitkijkpost over een deel van de haven en de groene Rozenburgse Landtong. De drie draaiende trappen naar het bordes op 16 meter hoogte verwijzen naar de getwijne trossen waarmee schepen werden vastgelegd. Zo’n afmeerpaal lijkt nietig naast een schip maar is in feite een enorm gevaarte.

Hieronder wat foto’s die door de deelnemers zijn gemaakt (klik erop voor een vergroting).