De foto’s van De Beste Club 2018

Dit zijn de foto’s die hebben meegedaan aan De Beste Club 2018. Klik op een foto voor een vergroting.
Onder de foto’s staan wat opmerkingen van de jury.

De juryleden waren Simon Ophof en Hans Brongers, schrijvers van het handboek ‘Over foto’s gesproken’.

Enkele van hun opmerkingen:

Het eerste waar je op let is of het om een verrassend beeld gaat.
Het tweede: de bewerking, meestal is dat goed gegaan maar pas op voor over-de-top bewerking. Onscherpte kan echt niet, tenzij bedoeld.
Ten slotte: de presentatie. De afmeting, het papier, de kwaliteit van de afdruk, in een passe-partout dat past bij de foto.

Over de best gewaardeerde foto, van Peter Haastrecht: “Hele goeie kleuren. Die zachte groenige tinten, die zachte grijs-blauwe tinten hier bovenaan. … De voorgrond brengt weer een ander kleurelement in. En je bent zo op een plek die heel verstild is, die een beetje contemplatief is en dat wordt nog eens versterkt doordat je die stenen onder water ook nog ziet liggen. Mooi beeld.”

Over het portret door Ed van der Weijden (15 punten): “…wat je dan durft als fotograaf is heel dichtbij te komen, het gezicht af te snijden, beneden de haargrens, behoorlijk boven de kin en dan wordt het een veel indringender beeld. Mooi zijn de glimlichten die je hier op de oogrand ziet, in de ooghoeken ziet. Haar is goed weergegeven.

De juryleden benadrukten wat ze goed vonden aan de foto, niet wat eventueel beter had gekund. Hieruit valt te concluderen dat de foto’s die niet hoog scoorden niet het meest verrassende beeld opleverden.