30 mei

Bondsfotowedstrijd 2024

Fotowedstrijden zijn een jurysport. De bondsfotowedstrijd is een wedstrijd voor clubs: 10 foto’s worden ingeleverd, hooguit twee per fotograaf. Enkele leden van de commissie bondsfotowedstrijden (BFWC) gingen naar de bespreking afgelopen zondag van de wedstrijd van 2024. De commissie (Albertine Boere, Hanita van Melis, Steven Bookholt) had 10 foto’s uitgezocht, waarvan zij hoopte dat de jury die zou waarderen. Dat viel een beetje tegen. Waar we vorig jaar als 5e club eindigden (van de 133) met 213 punten, werden nu 62 clubs (van de 134) hoger gewaardeerd en scoorden we slechts 196 punten.

Toch was er een succesje: de foto van Pieter Boere van een jan-van-gent werd bekroond met een bronzen sticker. De uitslagen zijn te vinden op https://fotobond.nl/fotowedstrijden/bondsfotowedstrijd/; de inzendingen van de 4 beste clubs op https://albums.fotobond.nl/BFW-2014-heden/2024/index.html.

Oordeel zelf. Hieronder de foto’s en het commentaar van de jury, door Albertine voor ons opgeschreven. Klik op de foto voor een vergroting.

Pieter Boere
Bronzen sticker; 23 punten
Een sfeervol portret van een vogel, mooi minimalistisch in het licht met voldoende details zichtbaar. Erg knap gedaan!    

Floris van Woudenberg
22 punten
Mooie foto met goed zichtbaar verhaal ”man sjokt met tas over een ontzettend lange dijk “ Er is niets te veel informatie in de foto. Lege ruimte er boven is erg fijn: benadrukt de lange dijk.

Hielke Postma
22 punten
Sfeervol beeld van verlaten toestand; filmdecor van een niet zo vrolijke film; mooie kleuren.  Er had hier wel iets meer mogen gebeuren. (langer wachten loont ..)

Pieter Boere
20 punten
Een mooi voorbeeld van een natuurfoto die meer is dan het registreren van. Goed gespeeld met scherpte(diepte) en kleur; prachtige vormgeving,

Ed van der Weijden
20 punten
Esthetische foto van ballet / naaktportret.Gaat erg over de esthetiek van het lichaam, mooi geabstraheerd. Mooi belicht. De koperachtige warme toon past goed.  Prettig beeld om naar te kijken.

Mieke Geurts
19 punten
Bij deze wedstrijd waren meerdere eekhoorn foto’s ingestuurd.    Dit is de mooiste, heeft fotografisch gezien een hoge kwaliteit! Heel goed. Fijn dat je niet ziet waarmee eekhoorn is gelokt, lijkt of hij zit te poseren in de studio. Vage achtergrond is mooi, eekhoorn komt los/ komt in personage.

Albertine Boere
19 punten
Een foto waar je wel wat langer naar kijkt.  Niet snel duidelijk waar het beestje zich bevindt: beetje spannend dat kleine insectje tussen al die grote ballen.
Mooi gecomponeerd, veel vrije ruimte om insect maakt mysterie groter, maakt personage van insect.   

Stefan Bookholt
18 punten
Judo/Karate oefening aan het strand. Je ziet dat het ongemerkt is gefotografeerd, gezichten zijn niet goed te zien. Beeld komt wat stiekem over; jammer. 
Context staat er wel mooi op.

Floris van Woudenberg
18 punten
Dit is een prettig beeld, maar wel een traditioneel beeld, als het ware een evergreen, een genre stuk: zowel het panorama als ‘schilder die het zit te maken’ .

Jos Didden
15 punten
De jury dacht dat het verzakte gebouw een fotoshop-ingreep van de fotograaf is geweest. De jury heeft niet gezien dat de positie van de camera het vervreemdend effect veroorzaakte…