09 jun

Bondsfotowedstrijd 2022 uitslag op 3 juli a.s.

Deze saaie titel verwijst naar een helemaal niet zo saaie wedstrijd van de Fotobond. De Bondsfotowedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd, bedoeld uitsluitend voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond. Persoonlijke leden kunnen hieraan niet deelnemen. 

De wedstrijdcommissie van onze club heeft 10 foto’s geselecteerd, waaronder bovenstaande van Frans Sanders. Met de selectie hopen we hoog te eindigen op de lijst van best presterende fotoclubs van ons land.
Onze commissieleden gaan er naar toe, en ieder lid van Fotoclub Iris kan mee, ook als geen van jouw foto’s is geselecteerd. Je kan er altijd van leren en kennis nemen van de inzendingen van andere clubs. Neem contact op met Hielke Postma.

De Bondsfotowedstrijd 3 juli 2022, 10.00 uur

De presentatie van de uitslag is in 2022 (en naar verwachting ook in 2023) in de prachtige schouwburg van Deventer.

Dit jaar is de jurering anders opgezet dan voorheen, met naar verwachting een boeiende voorstelling en een goede bespreking, aan de jury zal het niet liggen. Er zal meer worden gekeken naar de complete inzending van 10 foto’s en minder naar de foto’s die individueel hoog scoren. Het is tenslotte een clubwedstrijd.

Vorig jaar werden we 30ste van 114 deelnemende clubs. Niet gek toch? Maar … het kan misschien beter!

Dit is de hele foto van Frans Sanders
09 jun

Hanneke scoort bij In The Picture

Wekelijks krijgt ieder lid van Fotoclub Iris de mail In The Picture van de Fotobond. Ieder wordt uitgenodigd één foto in te sturen van een wekelijks wisselend thema. De beste foto’s worden speciaal genoemd.

Bij “In the Picture” nr. 104 – Planten in strakke vorm – stond een foto van Hanneke Stoof in de top vijf van de ingezonden foto’s. Een mooie prestatie en erg leuk voor de trotse maker

Hanneke: “Ja ik ben trots. De 3e van de 104. En dan zitten er een hoop juweeltjes tussen. Ik stuur niet altijd in maar soms, als het onderwerp mij ligt, dan waag ik een poging. De foto is gemaakt op de tafelstudio op een saaie zondagmiddag. Spiegeltje eronder en  lampjes erbij. Het is een serie van Amaryllissen geworden met mijn 105 mm. Sigma met diafragma  F11.

Had ik een plan van te voren? Nou nee. Ik begon met tulpen en eindigde met de amaryllis. Als je in je studio aan het knoeien bent, resulteert dat al snel in alles wat er voorhanden is voor de lens te leggen op gekleurd papier of met gekleurd papier erachter. Niet mijn eigen vinding maar dat heb ik van de Macro groep”.

De kruisbestuiving van de macrogroep heeft ook hier z’n werk gedaan. Lekker bezig zijn, uitproberen en soms….., dan heb je een heel geslaagde foto die bij anderen ook opvalt. Zoals deze foto van Hanneke.

19 mei

Plan van aanpak PR-commissie

Het bestuur heeft het plan van aanpak goedgekeurd dat door de PR-commissie is opgesteld. Dit is niet zo saai als het misschien klinkt. Het doel is het bestaan van Fotoclub Iris weer wat zichtbaarder te maken voor de Woerdenaren. We willen daarmee dat de club met een gezond aantal leden de toekomst in kan. Je kunt het plan hier> downloaden.

De eerste manifestatie is tijdens het “Kunstpark” op 28 augustus a.s., de club heeft zich opgegeven voor deelname hieraan. Het plan is een kleine kraam te bezetten en ons te presenteren aan het Woerdense publiek. Hou de datum in de gaten! Wil je een poosje mee de kraam bemannen? Meld je aan bij pr-commissie@fotoclub-iris.nl. Wil je foto’s verkopen? Dat mag!

Ondertussen werken we aan promotiemateriaal en de voorbereiding van een tentoonstelling.

16 mei

Halfjaarwedstrijd thema Spoor

Maandag 9 mei kozen de op de clubavond aanwezige leden de winnende foto. De maker is Peter de Boer. Hij fotografeerde het spoorcomplex bij het station Woerden. Wist jij dat het zo’n indrukwekkend geheel was?

De meeste inzendingen hadden rails of treinen als onderwerp, maar er waren ook wat originelere inzendingen. Hieronder een paar ervan.

De PR-commissie werkt aan een kleine tentoonstelling waar een aantal foto’s op echt papier kan worden bekeken. Houdt de nieuwsbrief en Facebook in de gaten!

Klik op de foto voor een vergroting.

15 apr

Fotoclub Iris op Facebook en Instagram?!

Jazeker. Je vindt Fotoclub Iris op Facebook> en Instagram>. En we hebben jullie als onze clubleden nodig om daar wat van te maken!
Om uitvoering te geven aan de Toekomstvisie> heeft het bestuur een “public relations” (PR) commissie opgericht. Het doel is een grotere naamsbekendheid te verkrijgen en een aanwas van leden te realiseren. Wij – de PR-commissie – denken dat wij deze doelen onder andere kunnen bereiken door aanwezig te zijn op deze sociale media.

Het complete plan voor de PR dat is voorgelegd aan het bestuur kun je hier> lezen.

Maar dat plan staat of valt met de medewerking van jullie!. Wat vragen we?

  • Ben je zelf actief op één van deze media: volg en like ons.
  • Toestemming om uit foto’s die op clubavonden gepresenteerd worden ongeveer wekelijks een foto te kiezen voor FB/insta. (Voor portretten wordt altijd vooraf toestemming gevraagd)
  • Wanneer je deelneemt aan een activiteit maak dan ook eens een fotootje van de activiteit zelf, b.v. met je telefoon en laat die op Facebook en Instagram zetten. B.v. een foto van een werkgroepuitstapje, fototocht, workshop en dergelijke.
  • Toestemming foto’s te gebruiken voor tentoonstellingen en hulp bij het inrichten ervan. We willen om te beginnen kleine exposities organiseren in Woerden en omliggende dorpen. In 2023 hopen we de foto’s van de wedstrijd om de Iris-trofee 2022 te kunnen exposeren.
  • Er moet een brochure gemaakt worden die bij de exposities gelegd kan worden, input hiervoor is welkom!

Nieuws over de club (tentoonstellingen!) voor Woerden en omstreken zal ook worden verspreid via lokale traditionele media, zoals gratis huis-aan-huisbladen.

We zullen onze website actueel houden, als visitekaartje naar buiten en als informatiebron naar leden. Ken je het wachtwoord voor het besloten deel? Zo niet, vraag het een van ons.
Regelmatig sturen we een Nieuwsbrief met nieuws van de secretaris en het programma van de AC voor de eerstkomende twee clubavonden. De nieuwsbrief is voor interne communicatie naar de leden.

Ten slotte hopen we ook als club deel te nemen aan de Atelierroute in oktober, met een gevarieerde selectie van foto’s van onze leden!

Leden van de commissie zijn Lex Reichenfeld (bestuur), Lidy Nieuwendijk (website), Marrie Pauw (manifestaties) en Joke Zweers (exposities).

Er is ruimte voor nog een of twee leden, maar ook voor incidentele ondersteuning van exposities, manifestaties e.d. Dus wil je ons ondersteunen meld je dan aan via pr-commissie@fotoclub-iris.nl.